PRÓBÁLD KI TE IS! - MILYEN A MÁSSÁG?
    – megtapasztalni mire is képesek a fogyatékkal élő személyek -

A program célja lehetőséget adni a Félsziget Fesztivál résztvevőinek interaktív módon megtapasztalni a látás-, hallás- és mozgássérültek mindennapi élethelyzeteit (kipróbálható a szájjal festés, zsíros kenyér kenés bekötött szemmel, mozgássérült labirintus, jelbeszéd alapszinten, stb.).
Szeretnénk, hogy e játékos tevékenységek által a fiatalok érzékenyebbé váljanak a másság iránt és pozitív irányba befolyásoljuk attitűdjüket.

 
A programot a Maros Megyei Ifjúsági Igazgatóság támogatja.  
 
 

Beszámoló - Felkészitőcsoport a Speciális Olimpiára

A rendszeres sportolás és a versenyeken való részvétel ugyanolyan fontos egy értelmi sérült személy életében, mint ép társaik esetében. Ezért rendszeresen próbálunk körülményeket teremteni arra, hogy az értelmi fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok is részt vehessenek sportrendezvényeken. Az idei év májusában és júniusában egy felkészítő csoport keretáben 20 értelmi fogyatékkal élő gyerek és fiatal számára nyújtottunk lehetőséget arra, hogy készüljenek a Speciális Olimpiára. A sportágak, amelyben a gyerekek és fiatalok részt vehetnek az úszás, az atlétika és a boccea. 

A két hónapig tartó félkészítőkre heti rendszerességgel került sor az Alpha Transilvana Alapítvány székhelyén. Az idén a gyerekek és fiatalok szülei mellett pedagógia szakos diákok is részt vettek a félkészítőkön, ezáltal tanulva a másságról és az értelmi fogyatékkal élőkkel való együttműködésről.

A program a szellemi fogyatékkal élők sportolásra, mozgásra és vetélkedésre való igényére válaszol. Elsősorban Down szindrómával és autizmussal élő gyerekeket és fiatalokat céloztunk meg, akik a félkészítőkön, majd a versenyen való részvételnek köszönhetően motiváltabbak lesznek arra, hogy rendszeresen sportoljanak, mozogjanak. 

A heti rendszerességgel megtartott félkészítők minden alkalommal egy bizonyos sportágra tértek ki. Május második felében a felkészülés alatt elért eredmények alapján kerültek kiválasztásra, hogy ki melyik sportágban fog szerepelni a versenyen. 

A Jászvásári versenyről, amelyen 8 versenyző vett részt Marosvásárheyről és a Busteni versenyről, amelyen 9 versenyző vett részt Marosvásárhelyről, nagyon jó eredményekkel és mindenek előtt jókedvvel, pozitiv életérzéssel tértünk haza. 

A felkészitőcsoport munkáját a Communitas Alapitvány támogatta, mig a versenyeken való résztvételt a romániai Speciális Olimpia Alapitvány biztositotta.