2012-es táborok:


"Múlt, jelen, jövő..." - Ifjúsági tábor Gyergyószárhegyen
2012. július 4-11.
 
 

Negyedik alkalommal került megrendezésre  a  „Múlt, jelen, jövő...”  nevet viselő történelmi, honismereti érdemtábor, aminek ezúttal a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti központ adott otthont. Egy teljes hétig 25 általános iskolás gyerek  (Gyergyóalfaluból, Beszterce környékéről és Hajdúnánásról) együtt ismerkedhetett Székelyföld nevezetességeivel és olyan programokon vehetett részt, amelyek az együvé tartozás érzését hivatottak erősíteni.

Szociálpedagógusként nekem az volt a feladatom, hogy a székelyföldi, a szorványból érkezett és az anyaországi gyerekekből létrejött csoportot egységgé alakítsam. Ehhez ismerkedési, energetizáló, problémamegoldó illetve szabadtéri játékokat alkalmaztam.

Különös élmény volt számomra a Zetelaki gátnál elkezdett játék, amit időhiány miatt a csoportnak nem sikerült befejeznie. Időközben néhányan rá is jöttek a megoldásra, viszont a játéknak egyik szabálya az volt, hogy a feladat megoldásában mindenkinek részt kell venni és ehhez minden ellenkezés ellenére kitartóan ragaszkodtam. Nem kellett várni tábor végéig vele, másnap este vacsora után eljött a befejés ideje, ami végül mindenkit a megelégedettség érzével tölött el.

Igyekeztünk a kellemeset a hasznossal társítani, így alkalmanként székelyföldi mondákkal színesítettük a napokat. Esténként a  gyerekek kiscsoportokban hasznosíthatták kreativitásukat alapul véve a nap folyamán tapasztaltakat. Részünk volt spontán gitározás mellett is énekelni, egyik délután ugyanis a semmiből előbukkant egy fiatalokból összeállt zenekar, akik a szálláshely előtt engedélyt kértek a szórakoztatásra. 

Rendkívül programdús napokat élhettünk át. Első nap megismerkedtünk Szárhegy nevezetességeivel és a környékbeli falvakkal. Igazi élménynek nevezhető Borzonton „Kézművesfalva”, ahol a korhűen berendezett tájházakban a falusi székely emberek életébe nyerhettünk bepillantást. A következő napok többnyire utazással indultak. Jártunk Korondon fazekasműhelyben, Farkaslakán Tamási szülőházánál, Csíkszeredában a Mikó Várban és eljutottunk Csíksomlyóra az Ezer székely leány napjára is, ahol egy váratlan zápor bőrig ázott „áldozatai” lettünk. A legkötetlenebb napnak a Gyilkos-tói túrázás nevezhető, amikor több mint 1300 méter magasra gyalogoltunk föl mjad ellátogattunk a Békás-szoroshoz is. Ekkor érződött a leginkább az, hogy a csoport önmagában létezik és irányítás nélkül is képes fejlődni,  ezáltal a vezetők is szinte felelősségmentes résztvevőkként élhették át a táj szépségeit.

A tábort Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ támogatta.

Adorjáni Csilla

 


 

Gyergyóalfalu - Hajdúböszörmény cseretábor
2012. augusztus 2-8.
 

Újabb honismereti tábor Szárhegyen. Ezúttal két testvértelepülés csereprogramja révén táborozott a Kulturális és Művészeti Központ épületében 25 böszörményi gyerek. Ezzel egyidőben 25 gyergyóalfalvi iskolás vendégeskedett határon túl, Hajdúböszörményben. A tábor az Összetartozunk közösségépítő program keretében ismét a környékbeli nevezetességek, látványosságok, a székelyföldi hagyományoknak a bemutatása volt.

A gyerekcsoport különlegessége az volt, hogy 11 és 18 év közöttiek voltak jelen, ami serdülőkorban elég nagy korkülönbségnek tekinthető. Az ebből adódó nehézségek csupán táborzáráskor tudatosultak bennem, hiszen annyira nyitott és aktív fiatalokkal dolgozhattam együtt, hogy nem mindig volt szükség előre eltervezni a foglalkozásokat, a helyzet adta magát. Egy ilyen helyzet volt az esti szerenád is. A nagyok között volt egy gitáros és egy énekes, a fiúk pedig imádtak improvizálni. Nem kellett más, mint megadni nekik a lehetőséget, hogy saját szerzeménnyel meglepjék a kíváncsi és nyughatatlan lányokat. 

A csoportnak különös élményt jelentett a Gyilkos-tónál a Kis Cohárd megmászása valamint másnap a Súgó barlang előtti számháború a meredek fenyvesben. A tábor sikerét talán a legjobban mégis az bizonyítja, hogy hazaérkezésünk másnapján már megalakult egy Facebook-os csoport a táborozók köréből. Innen idézem a következőket:

  • „Nagyon örültünk, hogy megismerhettünk három hihetetlenül kedves és közvetlen embert és külön barátokat szerezhettünk a tábortársaink körében. Köszönjük azokat az életre szóló élményeket, amiket tőletek kaptunk! Soha nem felejtem el ezt az együtt töltött egy hetet! Biztosra mondhatom, hogy vissza fogok menni egyszer, remélem hamarosan!!”
  • „A  ”csoportterápia”  tényleg összekovácsolt minket.” 
  • „Én élveztem minden percét”

Az érdemtábor Hargita Megye Tanácsa, Gyergyóalfalu és Hajdúböszörmény Önkormányzata, illetve a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ támogatása által jött létre.

Adorjáni Csilla