GYERMEKPSZICHODRÁMA

A gyermekpszichodráma egy terápiás célokra kifejlesztett csoportos módszer. A gyerekek meséket, történeteket találnak ki és a csoportvezetőkkel közösen „megrendezik”, jelmezbe bújva eljátsszák ezeket. Belevetítik saját nehézségeiket, kérdéseiket, félelmeiket és ezeket „kijátsszák”: olyan megoldásokat találnak így, amelyeket hétköznapi összefüggésben nem érhetnek el. Nem szükséges ehhez semmiféle színpadias készség, bármely játszani kívánó gyerekre jótékony hatással lehet. 


 

Különösen alkalmas lehet a következő esetekben: magatartászavarok (pl. agresszió, figyelemzavar, oppozíciós zavar), szociális készségek területén (pl. visszahúzódás, szorongás), lelki eredetű testi tünetek esetén (pl. evészavar, alvászavar, ágybavizelés). Fejlesztő hatása lehet önismeretben, kommunikációs és konfliktuskezelő stratégiák területén valamint érzelmi eredetű nehézségek áthidalásában.

 A csoport 3-6 azonos korosztályú gyerekből tevődik össze illetve két csoportvezetőből, egy férfi és egy nő személyében. 
Az alkalmak heti rendszerességgel vannak és 60-90 percesek. Helyszín a Kulcslyuk könyvesbolt. Jelenleg egy kisiskolás csoport működik 2011 óta Lazsádi Csilla és Szőcs Rajmond vezetésével.